Cikkek

 

Legyen az kistestű, közepes, vagy óriás, a kutyusok lételeme a séta!  

A sétára nemcsak azért van szüksége, hogy ne a lakásban/kertben végezze  el a dolgát. 

A séta során kutyusunkat olyan ingerek érik, melyekkel  még egy hatalmas kerttel rendelkező családi háznál sem találkozik. Figyeljük csak meg: ő már érzi, hogy előtte sétált pl. a domináns Néró, vagy a bájos és éppen tüzelő Liza,  kutyánk ilyenkor mindig másképpen viselkedik. Ha tehetjük, sűrűn változtassuk a séta helyszínét, ne mindig csak ugyanabba a parkba menjünk, igyekezzünk változatos sétákat tervezni. Kutyánk ilyenkor nemcsak fizikailag, hanem agyilag is elfárad. Egy mező, erdő kutyánk számára maga a kutyaparadicsom,  főleg ha a séta nem  pórázon történik. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy egy mezőn átszaladó nyuszi, vagy őz látványa felébreszti ösztöneit, nagy kihívás kutyánknak, ezért csak akkor engedjük el a pórázról, ha be is tudjuk őt hívni. 

Sajnos nem egyszer hallani, hogy „Ó, hát mi nem megyünk sétálni, hatalmas kertünk van, ott szokott szaladgálni.” Igen, szaladgál, de nem örömében. A megszokott kertben már utolsó szem gazt is ismeri, eseményt maximum a kert felett elrepülő madarak jelentenek, esetleg a postás, vagy a kerítés előtt elhaladó, akit jól meg lehet ugatni.  Ha nem visszük sétálni, nem fárasztjuk le az agyát, nem használhatja öröklött ösztöneit, előbb-utóbb viselkedési problémákkal találjuk szembe magunkat.

Fontos, hogy betartsuk a szabályokat. Ha velünk szemben pórázon közlekedő kutyussal találkozunk, ne engedjük oda a szabadon szaladgáló kutyánkat.   Ha szeretnénk, hogy kutyusunk ismerkedjen társaival, előtte mindig kérdezzük meg a gazdit, hogy odaengedhetjük-e a miénket, még ha tudjuk is, hogy a mi kutyánk jámbor és csak játszani szeretne. Nem biztos, hogy a másik kutyus hasonlóan viselkedne.

Ha egymás mellett haladunk el és a két kutyus nem mutat agressziót, engedjük, hogy megszaglászhassák egymást, ismerkedjenek. Ilyenkor a pórázt tartsuk lazán, ne feszítsük. 

A séta  jó a Kutyusnak és a Gazdinak is, sétáljunk nagyokat!

Varga Zsuzsa