Cikkek

 

A legtöbb Gazdi számára elképzelhetetlen, hogy kutyája nélkül menjen el nyaralni.  Szerencsére már  sok lehetőség van arra, hogy kutyusunkkal együtt pihenhessünk.  Az interneten körül tudunk nézni hol található kutyás szállás, melyik az a vízpart ahol kedvencünkkel együtt fürödhetünk.  Esetleg szívesebben töltjük a pihenést hegyek között, erdei sétákat választva.

Mielőtt hosszabb időre lefoglalnánk szállásunkat érdemes tájékozódni, a szállásról írt véleményeket elolvasni, hogy pl. valóban bevihetem-e a szálláshelyre 40 kg feletti kutyusomat is, a vízpart valóban alkalmas-e a kutyusok fürdésére (még ha nincs is tiltva a fürdés), ha a hegyeket, erdőket választom nincs-e vadászati idény abban az időben.

Gondolnunk kell továbbá a nyári veszélyekre is.

Az egészséges kutyus testhőmérséklete 38-39 fok. Ha a hőségben nem tudja magát hűteni, nagyon könnyen kerülhet életveszélybe, 41 fok felett már visszafordíthatatlan az egészségromlás, akár kutyusunk halálához  vezethet a felelőtlenségünk.

A forró nyári napokon gondoskodjunk hűvös helyről ahová behúzódhat a hőség elől, legyen elegendő és  friss ivóvize. Olyan szállást keressünk ahol mindez megoldható.

Az autóban soha ne hagyjuk kánikulában, még kissé  lehúzott ablak mellett sem, mert ott rövid idő alatt  felforrósodik a levegő. Nagy melegben a sétát a kora reggeli órákra időzítsük, ha van lehetőségünk zöld területen, vízparton sétáltassuk. Déli órákban aszfalton soha ne  sétáltassuk.

Ha a kutyánk szeret fürdeni, akkor pancsolással, úszással le tudja magát lehűteni. Ha nem szeret fürdeni, fél a víztől soha ne alkalmazzunk erőszakot, ne dobjuk, ne lökjük be. Szerencsésebb ha a gazdi a vízben állva a kutya minden lépését megerősítve hívja egyre beljebb. A labdafüggőket lehet kedvenc játékukkal motiválni, először csak partközelbe és utána kissé beljebb dobni.

Ismeretlen vizeken veszélyt jelenthet pl. a folyó gyors sodrása, a kialakuló örvények. A vizet szegélyező nagy köveken megcsúszhat, ez szintén balesetforrás.

A forróságban jól esik lehűteni magunkat fagyival, esetleg hideg sörrel. Egyik sem tartozik a kutya természetes tápláléka közé.  A fagyi az arra érzékeny kutyáknál torokgyulladást okozhat, felhevült kutyusunkat  se itassunk jéghideg vízzel, alkohollal még véletlenül se.

További nyári veszélyforrás a toklász. Ez a növény miután elszáradt olyan mint egy hegyes kis dárda nagyon könnyen tud befúródni különböző testrészekbe, mint pl. lábujjak, szem kötőhártya, orrjárat, fül. Csak előre mozog, ha bebújt nem tudjuk már kihúzni, ráadásul ha kutyusunk elkezdi vakarni, nyalogatni  még beljebb segíti annak mozgását. A kutyus szaladgálása, mozgása közben a hosszú szőrön „sétálhat” tovább a testnyílásokba. bőr alá, ahol tovább vándorolva egyre mélyebbre jut. A toklász a kutya testében fájdalmas, gennyes gyulladást okoz. Séta után nézzük át kutyusunkat, hogy nincs-e benne toklász, ha tudjuk azonnal távolítsuk el, ha már belefúródott és nem boldogulunk vele,  irány az állatorvos. Célszerű kutyusunk tappancsáról a szőrt kivágni, kevesebb esélyt adva a megbújó toklásznak.

Nagy divat, hogy nyár elején  a gazdik „nyári frizurá”t vágatnak a kutyusuknak. Mielőtt szó szerint belevágnánk, gondoljunk arra, hogy a szőr nem csak a hideg ellen, hanem a meleg ellen is védi kutyusunkat. Csak divatból ne vágassuk csupaszra a szőrét, viszont ha mi nem tudjuk rendesen kikefélni akkor vigyük el kutyakozmetikushoz, aki alaposan kikeféli a bundáját, hogy a bőre jól tudjon szellőzni.

Sajnos a kullancsok nyáron is jelen vannak, ezek nagy része fertőzött lehet, ezért nyáron is szükséges az ellenük történő védekezés. Többféle védekezési lehetőség van, állatorvostól érdemes tanácsot kérni, mit használjunk ellenük. Célszerű már olyan készítményt alkalmazni, amely a szívférgességet okozó lepkeszúnyogok fertőzése ellen is védelmet nyújt.

A témában további olvasnivaló Anett cikke: http://www.jokutya.suli.hu/index.php/hu/cikkek/428-vigyazzunk-az-eloskodokkel

Ha hegyek, erdők között tervezzük a nyaralást ne felejtsük el, hogy természetvédelmi területen tilos póráz nélkül szabadon engedni kutyusunkat. Még ha a gazdi úgy gondolja hogy kutyusa szófogadó, ne felejtsük el, hogy az erdőben egy vad látványa, illata felkelti kutyánk természetes ösztöneit. Gazdi legyen a talpán aki pl. egy mezőn átszaladó őzikétől vissza tudja hívni a kutyusát.

Nyaraláskor,  csakúgy mint a hétköznapi életünk során szükséges, hogy kutyánk szocializált, engedelmes, vagyis Jókutya legyen.

Iskolánkban minden segítséget megadunk a Gazdiknak, hogy Jókutyával vágjanak bele a nyaralásba!

 Írta: Varga Zsuzsa