Képzés

Egyéni képzések

Egyéni képzés az iskolán – Teljes alapfokú engedelmességi szint megtanítása:

Napjaink rohanó világában van, hogy az ember nem tudja szabaddá tenni a hétvégéjét a képzés idejére, de mégis szeretne foglalkozni, tanítani a kutyáját. Neki ad lehetőséget az egyéni képzés, mely mind a kettő tanfolyra lehetőséget nyújt. A foglalkozásokat a megbeszélt napokon tartjuk. A képzés részvételi díja 51000 Ft, amely két részletben fizetendő: a díj első fele (26000 Ft) a képzés indulásakor, a második fele (25000 Ft) a képzés 3. hete után, amennyiben a gazda elégedett szolgáltatásunkkal. Idegen nyelvű képzés külön árajánlat és megállapodás alapján!

Háznál képzés – Teljes alapfokú engedelmességi szint megtanítása:

Ez a mód azoknak szól akiknél az sem megoldható, hogy az iskolára eljöjjenek, de mégis szeretnék igénybevenni az oktatást. A foglalkozás 10 alkalmas, mely az alapengedelmességi feladatok megtanítását foglalja magában. (lsd: Képzések/alapfokú vizsgakövetelmények) A foglalkozásokat a megbeszélt napokon tartjuk. A képzés részvételi díja 63000 Ft (kiszállási díjjal együtt), amely két részletben fizetendő: a díj első fele (33000 Ft) a képzés indulásakor, a második fele (30000 Ft) a képzés 3. hete után. 

Alapfokú engedelmes tanfolyam:

Kedves Gazdik! 

Egy alapfokú tanfolyam célja nem az abszolút harmónia megteremtése Gazdi és Kutya között megszerzése, még csak nem is az, hogy a legsúlyosabb viselkedési problémákat is megoldja. Egy ilyen szintű képzésre általában egy teljesen felborult, eltorzult falkarangsorral érkeznek a kutya-gazda párosok. Az esetek legjelentősebb részében a gazda valahol a „falka” alján kullog, jócskán a kutyája után.

Az alapfokú tanfolyam olyan szemléletváltást, tudást és eszközöket ad a Gazdik kezébe, melyekkel már el lehet kezdeni ezt a felborult kapcsolatot a helyes irányba terelni. Egyszer egy kiképző ezt úgy fogalmazta meg, hogy egy alapfok végére már körül-belül egy szintre kerülünk, „barátok vagyunk” a kutyánkkal, tehát ha kérünk valamit, esélyes, hogy sokszor meg is csinálja, de ez még egyáltalán nem az a fajta kapcsolat, mikor feltétel nélkül szót fogad, azért, mert a Gazdi azt mondta. Léteznek természetesen „könnyebb” és „nehezebb” kutyák. A feltétel nélküli engedelmességre a legtöbb esetben a középfokú tanfolyam végére jutunk el.

 Amire nálunk a hét hétvége alatt számíthattok, az a következő: a kutyátok egy teljesen más oldalának megismerése, szó szerint „kutyába” vétele, ezáltal képesek lesztek vele tisztábban kommunikálni, jobban érteni őt. Erősödik majd a kettőtök közti kötődés, jobban fog figyelni rátok, többször fog hívásra odajönni. Megismeritek a klikkert, ami egy nagyon egyszerű és nagyszerű módja a tanításnak (is). Emellett lesznek persze engedelmességi feladatok is, úgy mint ül, fekszik, láb mellett jön, helyben marad, megtagadja a talált és kínált élelmet is, nem húzza a pórázt, megáll a járdaszegélynél stb.A kutyusok pedig egymás társaságában, szabadon rohangálva töltik az időt és remélhetőleg jól elfáradnak majd egy-egy foglalkozás végére.

Az alapfok elején ritkán történik az, hogy bőséges, pontos előzetes tudás birtokában érkeznek hozzánk a gazdik, leszámítva, ha oviba, vagy futtatóra már elhozták a kutyusukat. Így teljesen természetes, hogy vannak kérdések. Ezeket soha senki ne tartsa magában, hisz azért vagyunk itt mi, kiképzők, hogy tanítsunk: elmondjunk olyan dolgokat, ami esetleg nem érthető, vagy világos elsőre, akár többször is, akár órán kívül is.  A hozzánk járó Gazdiknak szóló  tansegédlet is abból a célból született, hogy összefoglalja azokat az alapvető ismereteket, melyek nagyrésze elhangzott az órákon, vagy ezek kiegészítése. Mivel rengeteg a tananyag, és sok újdonságot kell megjegyezni, célszerű, ha van egy „puska”, amit mindig el lehet olvasni, de ezen kívül persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy mi is itt vagyunk, tessék tőlünk kérdezni!

A törpetanfolyam azért jött létre, mert felismertük, hogy a kistestű kutyáknak és gazdáiknak sokszor speciális problémákkal kell szembenézniük. Ezeknél a fajtáknál gyakrabban esünk abba a hibába, hogy a túlzott babusgatással teljesen eltorzítjuk a viselkedésüket, és olyan problémák alakulnak ki, mint a félelem, agresszió, jelölgetés a lakáson belül is akár és még sorolhatnánk. A tanfolyam célja, hogy jutalmazáson alapuló eszközökkel visszatereljük a helyes mederbe a viselkedést, illetve megtanítsuk a gazdiknak a megfelelő módszereket és szemléletet a kutyájuk nevelésében. Félreértés ne essék, a tanfolyam vezetője is kiskutyás gazdi, aki nem híve a „katonaságnak”, tehát a szeretgetés megmarad, de a helyén kezelve. Célunk továbbá, hogy az egy hónap elteltével a gazdik magabiztosabban sétáljanak a kutyával, felismerjék a saját, és a többi kutyus jelzéseit is, az alap vezényszavakat teljesítsék a kutyák, hívásra jöjjenek, be lehessen ülni velük akár egy kávéra bármelyik kutyabarát helyen, és a tanfolyam résztvevői választ kapjanak a kérdéseikre, ami a kutyák viselkedésével kapcsolatban eddig foglalkoztatta őket.

Kinek ajánljuk a törpetanfolyamot?

-Akinek kistestű kutyája van és szeretne hasonló méretű kutyusokkal tanulni

-Aki szeretné jobban megérteni a saját, és mások kutyáinak kommunikációját

-Aki úgy gondolja, hogy attól, hogy egy kutyus nem nő nagyra, még ugyanolyan szüksége van az alapengedelmességre

-Aki nem csak a kutyaiskola „steril” falai között, hanem az utcán és különböző élethelyzetekben is magabiztosan szeretné kezelni a kutyáját

-Aki a mindennapi életben hasznosítható tudást szeretne kapni

- Aki vállalni tudja, hogy egymást követő 4 szombaton és vasárnap eljön hozzánk, de a hét minden napján foglalkozik a kutyusával

-Aki rá tud szánni egy hónapot az életéből, hogy megismerje és elsajátítsa a „falkavezérség” megszerzésének alapjait

 

Amit kínálunk:

-Egy hónapos, intenzív képzés

-A gyakorlati órákat hétvégente tartjuk, szombaton és vasárnap 1-1 órában

- Elméleti feladatok hét közben (e-mailen, vagy egyéb módon, online kapcsolatot tartva)

-Szinte napi kapcsolattartás a gazdikkal (nem kell megvárni a következő találkozást a kérdésekkel)

- A vizsga előtt plusz órák megbeszélés szerint

- A kutyus és gazdi egyéni problémáira, kérdéseire is választ adunk

-Jó hangulatú foglakozások, hasznosítható tudás

 

Bővebb információ és jelentkezés a tanfolyam vezetőjénél, vagy iskolánk Facebook oldalán privát üzenetben!

 

Buresch Anett: 30/403-5762  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Vélemények gazdiktól:

Karcsi és Fickó:

"A Jókutya Iskola törpetanfolyamán Fickó nevű tacskónkkal vettem részt. Szívesen jártunk a képzésre, Fickó nagyon sokat fejlődött. Nemcsak a kutya tanult, hanem én is. Rengeteg hasznos dolgot tanultunk (pl kapu és padka szabály, a kutya tiltása), amit azóta is használunk a mindennapokban. Fontos, hogy a fegyelem és a szeretet egyensúlyát tanítják. A kutya sokkal magabiztosabb és kiszámíthatóbb lett, amióta úgy kezelem, ahogy a Jókutya Iskolában mutatták."

Andrea és Marcus:

"A törpetanfolyamon Marci nevű kutyusom és én voltam a diák.Mind a ketten sokat tanultunk! Ami nekem nagyon tetszett, hogy valóban ahogy ígérte is Anett a leírásban, az élet hétköznapi dolgai voltak a középpontban.

Az is nagyon tetszett, hogy a tanfolyam ideje alatt, kaptunk olvasni valót, valamint videót, amihez kérdéseket is tett fel, amiket nekünk a tanultak alapján meg kellett válaszolni. Ez azért volt nagyon jó, mert természetesen az iskola keretei között minden élethelyzettel nem tudtunk találkozni. Mégis láttuk, egy - egy helyzetben egy kutyus hogyan reagál. Illetve a gazdi, aki jól, vagy rosszul kezelte  a helyzetet. Ezt mi kielemeztük.Megtanultam, ami talán a legfontosabb, hogyan lehetek én a vezér, nem Marci! Ettől ő nyugodtabb, magabiztosabb lett, ahogy én is! 🙂Természetesen még gyakorolnunk kell, de már van egy út, amit követni tudok."

Zsuzsa és Pamacs:  

"Problémás kutya nincs, csak problémás gazdi." és Idősebb kutya is nevelhető, nem csak a kölyök." Ki gondolta volna? Én nem. És biztos sokan mások sem. De szerencsés vagyok, mert a megfelelő helyre kerültem és megtanították nekem. Nem csak ezeket, de sok más hasznos dolgot is, amit minden gazdinak tudnia kellene. Az itt kapott tudás birtokában mondhatom, hogy nagyon sok mindent másképp csinálnék a kutyával, ha elölről kezdhetnénk. A tanfolyam azonban segített korrigálni az  elhibázott lépéseket, mégpedig kutyára szabottan. Jó hangulatú, de kőkemény munka volt.  Köszönet az összes oktatónak és segítőnek, különösen Anettnek, aki fáradhatatlanul olvasta esténként a beszámolókat és látott el bennünket újabb és újabb hasznos tanáccsal.

 

Az alapfokú  vizsga menete

A vizsgázó feláll a kutyájával a bíróval szemben. A kutya ül. Kezet fognak, majd a gazda köszönti a bírót. „Tisztelt Bíró Sporttárs, XXX nevű kutyámmal alapfokú vizsgára jelentkezem.”Ennek az a célja, hogy vizsgáljuk, a kutya közömbösen viselkedik-e vele szemben lévő emberrel. A bíró jelzésére megkezdi a vizsgát.

A kutyát vezényszavakkal irányítjuk, szükség esetén a vezényszavak mellé test-illetve kézjelek is használhatóak.

Pórázon követés 

1.,Egyenes irányba előre bal láb mellett menetel,lábhoz vezényszóval.  ( 30-35 lépés)

2.,Hátraarc ( 5-10 normál lépés )

    Futólépés ( 5-10 lépés )

    Lassú lépés (5-10 lépés )

    Normál lépés ( 5-10 lépés )

3.,90 fokos jobbra át ( 15 normál lépés )

   Jobbra át ( 15 normál lépés )

   Hátraarc ( 10 lépés )

   Balra át ( 5 lépés )

   Állj,ültetés

   Lépés indulj előre

   Csoportkerülés

 

   Csoport közepén állj,ültetés

Kívánatos feladat-végrehajtás

A kutya pórázon követésben laza pórázon a gazda mellett figyelmesen,felszabadultan megy,az irány és tempóváltásokat követi,a pozíciókat a gazda jelére felveszi. Csoportkerülésnél nem szagol ki a csoport tagjaira.

Ültetés eltávolodással 

    Előre láb mellett menetel ( 10-15 lépés )

    Állj,ültetés

    Helybenmaradás, 10 lépés eltávolodás

     Megállás,kutya felé fordulás

     Bíró jelzésére belépés a kutya mellé

Kívánatos feladat-végrehajtás

A kutya pórázon követésben a gazda mellett figyelmesen,felszabadultan megy. Az ültetés vezényszóra leül. Amíg a gazda vissza nem lép mellé,egy helyben ül.

Fektetés eltávolodással 

    Előre láb mellett menetel ( 10-15 lépés )

    Állj,fektetés

    Helyben maradás,10 lépés eltávolodás

    Megállás,kutya felé fordulás

    Bíró jelzésére belépés a kutya mellé

    Felültetés

Kívánatos feladat-végrehajtás

A kutya pórázon követésben a gazda mellett figyelmesen,felszabadultan megy.A fektetés vezényszóra lefekszik. Amíg a gazda vissza nem lép mellé,egy helyben fekszik,a gazda jelére felül. 

Helyben maradás ülve vagy fekve,5 lépésre ( 20 pont )

Végrehajtás

Amíg az egyik kutya az engedelmes gyakorlatokat mutatja be, ill. amíg a pórázon követés gyakorlatot végzi,a másik egy előre kijelölt helyen ülve vagy fekve helyben marad.

A gazda leülteti és / vagy fekteti a kutyát, kiadja a marad vezényszót,majd 5 lépésre eltávolodik a kutyájától.

A bíró jelzésére belép a kutyája mellé.

Kívánatos feladat-végrehajtás

A kutya ülve/fekve a helyén marad, míg a gazdája vissza nem tér hozzá.

Kizárás a vizsgáról

Kizárást vonnak maguk után a következők:

- pórázrángatás

- torokköszörülés

- büntetés, kutyára hangos rászólás, grabancfogás

- kézzel való, kutya hátsó részét lenyomva ültetésre késztetés

- pórázt lehúzva talaj felé kutyát fekvésre késztetés

- gazdi keze illetve nadrágja jutalomfalattal történő bekenése

- kutya láb mellett ülésének kézzel rásegítése

- lábbal való rásegítés fordulásoknál

- vizsgabiztos lekenyerezése

- kutya nem behívható

- klikker, jutalomfalat használata

- agreszív kutya másokkal szemben

- a vizsga alatt a kutya pisil vagy kakil

 

Pontozás

Pórázon követés: 30 pont

Ültetés eltávolodással: 25 pont

Fektetés eltávolodással: 25 pont

Helyben maradás:         20 pont

Összesen: 100 pont

 

Minimum elérendő szint a sikeres vizsgához: 70%, azaz 70 pont.